Het enige dat echt telt zijn de wielpk's.
Je kan 200pk in de motor hebben, als je een zeer slechte inefficiente overbrenging hebt en je houdt maar 100pk aan de wielen over, kom je ook niet echt vooruit

Komo-tec heeft een SF880 rollenbank van mijn vorige werkgever

Om motoren te test hebben ze een Schenck bank.
@Yves : Heb je een cd'tje meegebregen met WinDyn viewer? Hiermee kan je met je eigen cijfermateriaal wat spelen.
Normaal meet je op een rollenbank het vermogen op de rol (statisch of dynamisch, afhankelijk van de gekozen methode : inertie of geremd).
Deze waarden worden altijd standaard gecorrigeerd naar standaard luchtdruk, baro druk en luchtvochtigheid. Dit om op verschillende dagen, vergelijkbare resultaten te krijgen.
De bekomen waarden worden dan gecorrigeerd met wielslip (optische tachometer op het wiel). Bij vol vermogen met een moto kan je gemakkelijk permanent enkele percenten slip meten. Deze slip is nog eens afhankelijk van bandentemperatuur en moet dus continuherberekend worden.
En dan komt de aap uit de mouw. Nu moet er teruggerekend worden naar vliegwielpk's. Sommige merken testbanken houden het simpel en gebruiken een constante verliesfactor voor aandrijfverliezen. Ze gaan ervan uit dat als ze altijd dezelfde constante gebruiken, dit geen invloed heeft op de herhaalbaarheid van de metingen.
Bij mijn vorige werkgever kon je ook een negatieve inertietest doen. Als de vermogentest gedaan is, laat je de wagen uitrollen en meet je het negatieve vermogen (de verliezen dus). Als je dan de som van beide grafieken maakt heb je de exacte vliegwielpk's.
Om een lang verhaal kort te maken :
Als de wagen op een rollenbank stond, werk gewoon met wielpk's (omrekenen naar vliegwielpk's geeft teveel variabelen om een correcte meting te geven).
Als de motor apart op de testbank gestaan heeft, werk dan met vliegwielpk's (je weet trouwens niet welke verliezen op de transmissie zitten).
Er bestaat nog een 3de meetmethode die we gebruikten : drawbarpull. Dit is eigenlijk het meten van het motorvermogen via de trekkracht op de trekhaak. Hier zit dan een grote wervelstroomrem ingebouwd in een aanhangwagen waardoor je de wagen gaat afremmen en dan meten hoeveel trekkracht hij heeft. Meestal gebruikt door autofabrikanten. Hier heb je nog meer variabelen, namelijk mu-factor van het wegdek, ...
voorbeeldje :