Autosport wordt steeds in een verdomhoekje verbannen.
Die trend zal nog worden doorgetrokken, zeker gezien het ecologisch bewustzijn wat steeds toeneemt. Maar 13 sites in heel België, géén of weinig politici die daarvoor hun nek durven uitsteken of mee aan de kar gaan trekken. Nochtans is er nood aan dergelijke sites. Dit geld voor alle gemotoriseerde sporten (van karting over trial & motocross tot de circuits) voor de rallysport komt daar nog de moelijkheid bij dat een evenement uitgesmeerd wordt over een grotere oppervlakte.
Van het 'ruimtelijk structuurplan vlaanderen' is een herziening aangekondigd.
Voor deze tweede herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen loopt zeer binnenkort het openbaar onderzoek: van 10 februari 2010 tot 11 mei 2010
Eigenlijk wel het moment om (best gestructureerd via belangengroepen bv. autosportfederaties en dergelijke) de grieven te uitten en te wegen op het bestuur.
Ter info : het gaat in deze wijzigingen ondermeer over wonen (woonwensen, woonomgeving en verhuismotieven, het stedelijk woonmilieu, ruimtebehoefte voor ouderen en jongeren, aantrekkelijke regio’s en impact op de woningmarkt, betaalbaar woonaanbod), over werken (economische activiteiten), lijninfrastructuren maar ook over "Aanvullingen inzake toerisme, recreatie en sport."
Ik tracht het even samen te vatten:
(...) 6.1 Gevoerd ruimtelijk beleid terzake:
Het Vlaams gewest heeft een reeks beleidsinitiatieven genomen voor hoogdynamische recreatieve activiteiten: naast de golfsport, de verblijfrecreatie,
en de problematiek van de weekendverblijven is er ook een bestaand "Beleidskader Lawaaisport" (beslissingen van de Vlaamse Regering van 19 juli
2002, 4 februari 2005, 23 december 2005, 14 december 2007 en 8 mei 2009);
(...) 6.3 Actualisatie prognoses voor de periode 2007-2012
6.3.1 Analyse van de vraag (...) Voor permanente terreinen voor lawaaisport wordt uitgegaan van een ruimtevraag op korte termijn (tot 2012) van 10 terreinen, dit is ongeveer 200 ha (ongeveer 20 ha per terrein). (...)
6.3.2 Analyse van het aanbod (...)
Dan volgt wat gegoochel met oppervlaktes.

(...) Het beschikbaar ruimteaanbod voor (niet-verweven) recreatie wordt ingeschat op ongeveer 1400 ha. Het RSV voorzag voor de periode 1994-2007 een bijkomende oppervlakte van 1.000 ha voor de bestemmingscategorie “recreatie” op de gewestplannen of ruimtelijk uitvoeringsplannen. In de periode 1/1/1994 tot 1/1/2007 is netto 900 ha bijkomende recreatie bestemd. Dit is het resultaat van 2.600 ha bijkomend bestemd recreatiegebied en 1.700 ha recreatie herbestemd naar andere functies. Er kan dus 100 ha uit de planperiode tot 2007 overgedragen worden naar de periode 2007-2012. De berekening van de vraag houdt geen rekening met het beschikbaar bestemd aanbod. Een deel van de bestemde oppervlakte recreatie op het gewestplan of in ruimtelijke uitvoeringsplannen is niet in gebruik door recreatieve activiteiten. Het beschikbaar bestemd aanbod bedraagt ongeveer 800 ha. Een deel van de 19.000 ha die op vandaag reeds bestemd zijn voor recreatie komt in aanmerking voor herbestemming omdat ze niet geschikt is voor gebruik door toeristische, recreatieve en/of sportactiviteiten. De inventarisatie geeft aan dat minstens 500 hectare bestemde recreatie niet wordt ingenomen door toeristische, recreatieve en/of sportactiviteiten en dat er ook in de toekomst geen invulling wordt voorzien. Hiervoor kan een herbestemming dus worden overwogen. (...)
Tot zover de theorie.
Dan het ontwerp van de wijzigingen van het RSV
ACTUALISATIE EN GEDEELTELIJKE HERZIENING
VAN HET RICHTINGGEVEND GEDEELTE:
GEWENSTE RUIMTELIJKE STRUCTUUR
(...)
5.5 Ontwikkelingsmogelijkheden lawaaisporten11
11 Met lawaaisporten wordt naast motorcross ook de andere gemotoriseerde sporten zoals trial, enduro, quad, 4X4, rallyautocross bedoeld. Het gaat om gemotoriseerde sporten op verharde en onverharde terreinen. Een gelijkaardig problematiek van ruimtelijke inpassing doet zich voor schietsporten met vuurwapens zoals bijvoorbeeld het kleischieten. Het beleidskader voor lawaaisporten geldt ook voor deze (Olympische) schietsporten. Het beleidskader dat ontwikkeld werd voor de zogenaamde lawaaisporten geldt echter niet voor de sportvliegerij die andere ruimtebehoeften heeft.
5.5.1 Beleidsmatige vaststelling en doelstelling
Het bieden van ruimte voor gemotoriseerde sporten is een maatschappelijk gevoelige evenwichtsoefening. Het is evenwel aangewezen de vraag naar ruimte voor gemotoriseerde sport via een minimumscenario te faciliteren door locaties voor permanente omlopen met trainingsfaciliteiten te voorzien in ruimtelijk uitvoeringsplannen. De kwantitatieve ruimtebehoefte voor lawaaisporten is meegenomen binnen het kwantitatieve luik.
5.5.2 Gewijzigde tekstdelen
De onderstaande tekst geeft een aanvulling op Deel 2 – III.2 . Buitengebied – 7.1.3 “Ontwikkelingsperspectieven voor specifieke toeristisch-recreatieve infrastructuren die een uitspraak op Vlaams niveau behoeven” (p.419). De tekstdelen die de bestaande tekstdelen aanvullen zijn in grijs gemarkeerd. Ontwikkelingsmogelijkheden voor lawaaisporten Gezien de beperkte open ruimte in Vlaanderen, de hoge bevolkingsdichtheid en de hoge milieulast die eigen is aan gemotoriseerde sporten, is het aangewezen om te opteren voor een minimaal scenario dat tegelijkertijd een structurele oplossing kan betekenen voor de sector.

De toekomst zal het uitwijzen.
Er wordt voor geopteerd om voor provincies waar nog geen locaties werden geselecteerd minimaal 1 locatie aan te duiden voor permanente omlopen met trainingsfaciliteiten per provincie. Het kan gaan om de bestaande locaties die reeds over specifieke infrastructuur beschikken en die kunnen voldoen aan het afwegingskader of om nieuwe locaties. Voor de bestaande locaties wordt gestreefd naar een multifunctionele invulling. Bij het voorzien van nieuwe locaties voor permanente omlopen met trainingsfaciliteiten is deze multifunctionele
invulling een uitgangspunt.
Onder permanente omlopen met trainingsfaciliteiten wordt verstaan: “Omlopen voor gemotoriseerde sporten waar meer dan 3 wedstrijden per jaar kunnen georganiseerd worden en waar permanent kan getraind worden en die volgens de Vlarem wetgeving als een klasse 1- inrichting worden beschouwd vanuit de normen wat geluid betreft..
Er wordt geopteerd om voor de acute problematiek waarmee de motorsport geconfronteerd wordt en omwille van de populariteit van de sport, om te werken met clusters van motorcross en aanverwante gemotoriseerde sporten (quad, 4x4, …). De aandacht zal vooral liggen bij de problematiek van permanente omlopen met trainingsfaciliteiten. De terreinen voor permanente omlopen met trainingsfaciliteiten zullen worden vertaald in ruimtelijke uitvoeringsplannen, hetzij op provinciaal niveau, hetzij op gewestelijk niveau. Indien het op te maken ruimtelijk uitvoeringsplan betrekking heeft op processen of ruimtelijke eenheden van Vlaams niveau, zal de Vlaamse overheid het initiatief nemen, in andere gevallen neemt de provincie initiatief tot de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan. Bij de opmaak van een RUP wordt gestreefd naar een ruimtelijke bundeling van luidruchtige activiteiten om de omgevingshinder van dergelijke locaties te beperken. (...) “
Maar dat is het voorlopig dan ook.
In het “overzicht van wijzigingen t.a;v; de bindende bepalingen” zijn er géén concrete stappen, ook op vlak van de huishouding van oppervlaktes zijn er géén concrete cijfers voor de motorsport, enkel voor recreatie in het algemeen.(19.000 ha toestand 2007 tov 21000 ha in begrote toestand 2012).
Nog even ter info :
“(...) De Vlaamse Regering heeft dit addendum voorlopig vastgesteld op 18 december 2009 en legt de tekst nu voor tijdens een openbaar onderzoek dat loopt van 10 februari 2010 tot en met 11 mei 2010.
Tijdens het openbaar onderzoek kunt u de documenten raadplegen
* hier op de website
http://rsv.vlaanderen.be/nl/overRsv/Herzieningen/
* op alle Vlaamse gemeentehuizen
* bij de Vlaamse overheid, Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed, afdeling Ruimtelijke Planning, Koning Albert II-laan 19, 1210 Brussel
Opmerkingen, bezwaren en adviezen indienen kan van 10 februari 2010 tot en met 11 mei 2010 op één van volgende wijzen:
* met een aangetekende zending aan de Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Vlacoro, Koning Albert II laan 19, bus 13, 1210 Brussel).
* afgeven tegen ontvangstbewijs op het gemeentehuis of bij Vlacoro (Koning Albert II laan 19, 1210 Brussel).
Informatie- en inspraakvergaderingen in elke provincie
De Vlaamse overheid zal tijdens de eerste helft van het openbaar onderzoek in elke provincie een informatie- en inspraakvergadering organiseren.
De precieze data en plaatsen worden binnenkort bekendgemaakt in de gemeentehuizen, in de krant en op de website.(...)”
Eigenlijk is het nu hoog tijd om via alle mogelijke belangengroepen te wegen op het beleid. Zeker de in het hoekje gedrumde motorsporten zullen het moeijk gaan krijgen. Niet alleen omdat de Vlaamse administratie serieus vergroend is. Het tijdsbeeld algemeen, en de media spelen daarin een grote rol, is niet motorsport gezind. Stefan Everts haalde wel vaker de krantenkoppen, lawaaihinder echter weegt zwaar op de politieke en adminstratieve agenda.
Kwestie van nu in te spelen op de mogelijkheid die het openbaar onderzoek biedt, anders kan er in verderde uitwerking ook steeds met vinger gewezen worden naar de motorsportsector in de zin van ‘jullie hadden uw grieven en wensen maar moeten bekend maken’, dat zou niet de eerste keer zijn met het getrouwtrek wat gewoonlijk ruimtelijk ordening noemt. Ook goed om weten dat de hele ‘groene sector’ zeer zwaar zal wegen op elke besluitvoring, zowel lokaal als op volledig vlaams niveau. Dat is een sector die overgeorganiseerd en ververtakt is (minder tolerant ook en vrij radicaal, maar dat is louter mijn persoonlijke mening). Zonder de nodige druk uit te oefenen op het beleid, kan je er van op aan dat in het kader van de hele ruimtelijke boekhouding de motorsport aan het kortste eind gaat trekken van alle sectoren.
Ik ben niet tegen bomen planten. Maar een circuitje erbij hier of daar, een uitbreiding van de bestaande sites of zelfs maar het handhaven van de bestaande zal meer dan een serieuze uitdaging zijn.
Ik moet immers de eerste ruimtelijke planner of ambtenaar van ruimtelijke ordening of zelfs (vlaams) politicus nog tegenkomen die de motorsport echt in zijn hart draagt.
Werk aan de winkel.
Time for action.
(Trouwens, waarom niet eens een ritje naar Brussel en het Vlaams Parlement omsingelen met een Lotus-en aanverwanten-cordon ...

want dit is nu eens regelgeving die op regionaal vlak wordt bepaald en niet op europees. Het oogt en klinkt ook zoveel mooier zo een motorsport-liefhebbende-demonstratie in plaats van kolonnes dieselende tractors. Waarmee ik niet wil gezegd hebben dat de boeren ongelijk hebben).
Voor wie het RSV en de geplande aanvullingen er wilt er op nalezen:
http://rsv.vlaanderen.be/nl/overRsv/Her ... g2009.html