1. Voertuigen voor het eerst in gebruik genomen voor 15/06/1968
Indien u het voertuig met een normale inschrijving wil gebruiken (geen oldtimerkeuring) dient u een gelijkvormigheidsprocedure te starten in een daarvoor bevoegd keuringsstation voor ingevoerde wagens. Er wordt nagegaan of het voertuig voldoet aan alle wettelijke bepalingen die geldig waren op het ogenblik van de datum van eerste ingebruikname van de wagen. Enkel indien het voertuig volledig technisch in orde is, zal het keuringsstation het dossier overmaken aan de FOD Mobiliteit en Vervoer zodat een document 'Bewijs dat het voertuig conform is aan de erop van toepassing zijnde reglementering' kan afgeleverd worden.
Vooraleer de inschrijvingsaanvraag kan worden gevalideerd, dient de klant na deze gelijkvormigheidsprocedure nog een tweedehandskeuring te laten uitvoeren in het keuringsstation. Deze bevat een volledige technische keuring, milieukeuring, opstelling van een tweedehandsrapport en aflevering van de Car-Pass.
(Voor bedrijfsvoertuigen (met MTM>3,5 ton) , aanhangwagens en opleggers is er in plaats van een tweedehandskeuring, een 'administratieve keuring voor inschrijving' vereist alvorens het voertuig kan worden ingeschreven)
2. Voertuigen voor het eerst in gebruik genomen na 15/06/1968
Voor deze voertuigen heeft u steeds een Belgisch gelijkvormigheidsattest nodig (tenzij het voertuig moet voorzien zijn van een Europees Certificaat van Overeenstemming of COC - zie punt 3).
Dit Belgisch gelijkvormigheidsattest kan u ofwel via de officiële invoerder of mandataris van uw wagen in België ofwel via een bevoegd keuringsstation voor ingevoerde wagens verkrijgen. Deze gelijkvormigheidsprocedure kan enkel uitgevoerd worden door gelijk welk keuringsstation in België wel enkel na afspraak.
Het keuringsstation zal nagaan of uw voertuig overeenstemt met de gegevens van het prototype dat door de invoerder of mandataris bij de FOD werd voorgesteld. Indien alle gegevens overeenstemmen, dan zal via de FOD 'een als gelijkvormigheidsattest geldend bewijs' afgeleverd worden. Stemt het voertuig niet overeen, dan kan de FOD u de mogelijkheid verlenen om een 'procedure alleenstaand geval' in te dienen. Hieraan zijn bijkomende kosten verbonden die u rechtstreeks aan de FOD dient te betalen. Na goede afloop ontvangt u het 'Proces verbaal van goedkeuring als enig voertuig'.
Vooraleer de inschrijvingsaanvraag kan worden gevalideerd, dient er na deze gelijkvormigheidsprocedure nog een tweedehandskeuring te worden uitgevoerd in het keuringsstation. Deze bevat een volledige technische keuring, milieukeuring, opstelling van een tweedehandsrapport en aflevering van de Car-Pass.
(Voor bedrijfsvoertuigen (met MTM>3,5 ton) , aanhangwagens en opleggers is er in plaats van een tweedehandskeuring, een administratieve keuring voor inschrijving vereist alvorens het voertuig kan worden ingeschreven.)
3. Voertuigen voorzien van een Europees goedkeuringsnummer + nieuwe voertuigen
Indien uw wagen in gebruik werd genomen vanaf ongeveer 1996, kan uw wagen voorzien zijn van een Europees Certificaat van Overeenstemming of kort COC (Certificate of Conformity) genoemd, afgeleverd door de fabrikant. Nieuwe voertuigen - ingevoerd uit een Europees land - hebben steeds een COC. U kan dit zelf controleren op het identificatieplaatje of -sticker in uw wagen (voor de plaatsing in uw wagen : raadpleeg het instructieboekje). Het Europese goedkeuringsnummer staat hier dan naast het merk, chassisnummer en de gewichten voor uw wagen op vermeld. Een voorbeeld van een Europees goedkeuringsnummer is : E1*93/81*0001*00.
Alle nieuwe wagens die in België worden verkocht, worden verplicht met COC geleverd. In het buitenland is dit niet altijd het geval. Zonder dit certificaat kan u uw voertuig echter in België niet laten inschrijven. Het certificaat of een duplicaat ervan kan u in de meeste gevallen enkel verkrijgen bij de merkverdeler van uw wagen in het land van aankoop of bij de constructeur !!! Vraag er dus naar bij de aankoop van uw wagen. Ook voor tweedehandsvoertuigen met een Europese goedkeuring op het identificatieplaatje of -sticker moet u de COC of een duplicaat ervan aanvragen. U kan voor deze wagens geen Belgisch gelijkvormigheidsattest aanvragen via het keuringsstation.
Voor de nieuwe ingevoerde voertuigen (nooit ingeschreven) is er geen technische keuring vereist. Het Belgisch referentienummer kan in elk keuringsstation - gratis - worden gegeven op voorlegging van de originele aankoopfaktuur (met vermelding 'nieuw voertuig'), de originele COC en het douanedocument C705. Het Europees goedkeuringsnummer op de COC wordt vergeleken met het identificatieplaatje in de wagen.
Voor gebruikte voertuigen waarvoor men de COC heeft, dient er enkel een tweedehandskeuring te worden uitgevoerd. Deze bevat een volledige technische keuring, milieukeuring, opstelling van een tweedehandsrapport en aflevering van de Car-Pass . Deze keuring kan u in elk keuringsstation laten uitvoeren.
4. Nodige documenten :
De volgende originele documenten moet u kunnen voorleggen :
- douanevignet C705 afgeleverd door de Belgische douanediensten;
- het volledige buitenlands kentekenbewijs (voor gebruikte voertuigen) of de aankoopfaktuur (voor nieuwe voertuigen) :
- voor Nederland : Kentekenbewijs deel I en II
of Kentekenbewijs deel I en Uitvoerverklaring; - voor Duitsland : Fahrzeugbrief + Fahrzeugschein
of Fahrzeugbrief en Abmeldungsbescheinigung
of Zulassungsbescheinigung Teil I +
Zulassungsbescheinigung Teil II - voor Engeland : UK Registration Certificate
- voor Frankrijk : Certificat d' immatriculation
- voor Luxemburg : Certificat d' immatriculation
- voor Zwitserland : Permis de Circulation
- voor Nederland : Kentekenbewijs deel I en II
- Europees Certificaat van Overeenstemming (COC) (zie punt 3)
- Verhuis : een 'bewijs van woonst' afgeleverd door de gemeente (dienst Bevolking) waar u in België woont - met vermelding van uw huidige adres in België en met vermelding van het vorige adres in het buitenland.
5. Nuttige tips
- Koop geen voertuig in het buitenland zonder de nodige originele documenten. U loopt het risico dat u dit voertuig in België niet kan laten goedkeuren of inschrijven.
- Gebruikte ingevoerde wagens kan u in de keuringsstations (voor de tweedehandskeuring alsook voor de gelijkvormigheidsprocedure) enkel aanbieden met de originele buitenlandse kentekenplaten, met tijdelijke buitenlandse kentekenplaten (*) (indien nog geldig) en bijhorend tijdelijk kentekenbewijs of met Belgische handelaarplaten (Z-platen).
- Het is eenvoudiger een 'origineel' voertuig in te voeren en te laten homologeren. Een optionele verlagingskit van een in het buitenland verlaagd voertuig kan bijvoorbeeld enkel aanvaard worden indien deze verlaging officieel vermeld werd op het buitenlands kentekenbewijs.
- Informeer u desnoods bij alle diensten en instanties vooraleer u overgaat tot aankoop van een ingevoerde wagen. Een nuttige brochure van de Europese Gemeenschap kan u aanvragen : 'Een auto invoeren uit een andere EU-lidstaat'.
- Heeft uw wagen een Europees goedkeuringsnummer op het identificatieplaatje maar heeft u geen Europees Certificaat van Overeenstemming (COC) ? Vraag dan eerst een duplicaat aan bij de merkverdeler van uw wagen in het land van aankoop.
- Voor verhuisgoed gelden er soms bepaalde vrijstellingen. Informeer hiervoor bij de verschillende diensten en instanties, ook bij de autokeuring.
- Wacht niet tot de laatste dag om het gelijkvormigheidsattest aan te vragen wanneer de geldigheid van uw tijdelijke buitenlandse kentekenplaat dreigt te vervallen. Bedenk dat de aanvraag van een Belgisch gelijkvormigheidsattest of COC enkele weken in beslag kan nemen, zowel via de officiële invoerder/mandataris als via autokeuring en de FOD.
- Voor ingevoerde voertuigen van het merk ROVER of MG is er een speciale procedure voorzien om een Belgisch gelijkvormigheidsattest of een vervangend document voor de COC af te leveren via de FOD. Voor deze merken bestaat er immers geen mandataris meer. Neem hiervoor contact op meteen Belgisch keuringsstation.
II. Ingevoerde voertuigen uit een niet-Europees land
Procedure - alleenstaand geval voor niet Europese voertuigen zonder COC of zonder Belgisch gelijkvormigheidsattest (nieuw - tweedehands)
Het betreft de 'alleenstaande gevallen' voor alle categorieën van voertuigen (zonder COC of zonder Belgisch gelijkvormigheidsattest) en door invoerders ingevoerd uit een niet Europees land. Voor verhuisgoed neemt u best eerst contact op met een keuringsstation.
Voor deze voertuigen dient een 'Proces verbaal van enig voertuig' te worden afgeleverd via de FOD Mobiliteit en Vervoer. Om deze speciale procedure te mogen starten en een opmeetstaat te laten opstellen door een keuringsstation, heeft u eerst de schriftelijke toestemming nodig vanwege de FOD Mobiliteit en Vervoer.
Voor deze voertuigen is bijvoorbeeld een officieel document of attest met de vereiste technische gegevens nodig, ingevuld en ondertekend door de constructeur van het merk van uw wagen. Deze gegevens zijn nodig voor de inschrijving van het voertuig. Het verloop van deze procedure kan u hier vinden. Mogelijk dient ook het chassisnummer ingeslagen te worden door de officiële invoerder of mandataris (met attest chassisnummer).
Let op : de opening van uw dossier geeft geen garantie op goed gevolg voor een eventuele goedkeuring.
Na goedkeuring van uw dossier ontvangt u een 'individuele goedkeuring' van de FOD. Indien er opmerkingen op dit attest voorkomen (bijvoorbeeld de eis om terugklapbare spiegels te monteren), zal de invoerder het voertuig eerst in orde stellen op basis van dit attest enerzijds en op basis van de opmerkingen op het keuringsbewijs anderzijds.
Vooraleer de inschrijvingsaanvraag kan worden gevalideerd, dient er na deze procedure nog een tweedehandskeuring te worden uitgevoerd in het keuringsstation. Deze bevat een volledige technische keuring, milieukeuring, opstelling van een tweedehandsrapport en aflevering van de Car-Pass.
(Voor bedrijfsvoertuigen (met MTM>3,5 ton) , aanhangwagens en opleggers is er in plaats van een tweedehandskeuring, een administratieve keuring voor inschrijving vereist alvorens het voertuig kan worden ingeschreven.)
Bron : http://www.btcnv.be/index.cfm?PageID=10653